Er is ondertussen al veel geschreven over de vervanging van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Oftewel de DBA modelovereenkomst doet nu eindelijk ook zijn intreden. Veel van de artikelen gaan over de fiscale ins en outs van deze overeenkomsten. En ook over de verschillen tussen de VAR en de DBA modelovereenkomst.
Op de site van de belastingdienst worden ondertussen al veel van deze modelovereenkomsten weergegeven. Daarbij kunt u die overeenkomsten gebruiken, zolang u de verplichte teksten niet wijzigigd. Maar als u dan naar meerdere van deze overeenkomsten kijkt zult u een grote gelijkenis vinden tussen diverse overeenkomsten. Die gelijkenis wordt bijna nergens beschreven. Dat de belastingdienst die gelijkenis niet beschrijft dat kunnen wij nog plaatsen. Zij hoort te concentreren op de fiscale onderwerpen van een dergelijke overeenkomst.
Wat is die gelijkenis nu, zult u denken. Juist de onderwerpen die u tussen ondernemers onderling zou moeten of zou willen regelen worden vaak niet beschreven. Zelfs niet door gerenomeerde adviseurs. Die onderwerpen worden ook in de modelovereenkomsten niet of sumier beschreven. Samen met u adviseur moet u ook goed opletten op de onderwerpen die u tussen zakenpartners wilt vastleggen. Denk daarbij onder andere aan:
- goede beschrijving van wat u nu levert/af neemt
- prijsbepaling van de te leveren goed/dienst
- betalingstermijnen
- termijn van reclame
- voorbehoud van eigendom van goederen
- wie heeft eigendom van bepaalde merkrechten die gebruikt worden?
- zijn algemene voorwaarden van toepassing?
Neem contact met ons op voor meer informatie.